Behandelingen

Knippen/effileren
De meeste honden worden eerst gewassen, uitgeblazen, volledig geborsteld en ontklit. Daarna pak ik de schaar erbij om uw hond in model te knippen. Bij effileren wordt de vacht met de effileerschaar uitgedund en ingekort.
Scheren
Welke delen geschoren worden, is afhankelijk van de rasstandaard en uw wensen, of de mogelijkheden van uw hond. Soms zit een vacht zo in de knoop dat scheren de enige optie is. Ik scheer met een professionele tondeuse met opzetstukken waarmee de lengte van de vacht geregeld wordt.
Plukken/strippen
Bij ruwharige honden wordt de bovenvacht met kleine plukjes tegelijk uit de vacht verwijderd. Als de vacht plukrijp is (als de dekharen goed los zitten) en de huid goed strak gehouden wordt, doet dit géén pijn. Bij strippen wordt 'de helft' geplukt. Doordat altijd de helft van de ruwe bovenvacht blijft staan, ziet dit er natuurlijker en niet ineens zo kaal uit. Strippen moet wel iets vaker dan plukken (1x per 3 maanden in plaats van 2x per jaar). Een plukhondje kan beter niet geschoren worden. De haren worden dan zacht en kunnen als je pech hebt nooit meer geplukt worden. Bij oude hondjes die niet zo lang meer kunnen staan, of hondjes die heel erg in de stress schieten van een plukbehandeling, is scheren wel een goede oplossing.
Wassen
Het bad is verstelbaar in hoogte, waardoor grote honden zelf in en uit het bad kunnen stappen. Ik was met een speciale hondenbadpomp. Hiermee komt de shampoo diep in de vacht voor een goede reiniging, en hij geeft ook nog eens een lekkere huidmassage voor een betere doorbloeding. Voor elk type vacht gebruik ik een andere shampoo, en ook voor de gevoelige/allergische huid is er een speciale shampoo. Honden worden altijd 2 of 3 keer gewassen zodat de vacht helemaal schoon is voor de trimbeurt. Na het wassen wordt uw hond eerst goed gedroogd met een frisse handdoek, en daarna drooggeblazen met de waterblazer en de föhn. in bad
Droogblazen/föhnen
Met een professionele waterblazer en föhn blaas ik de waterdruppels en de losse haren en ondervacht uit de vacht. Nadrogen doe ik met de föhn.
Borstelen
Met de juiste borstel voor elke vachtsoort blijft de vacht mooi en gezond.
Ontklitten
Klitten zijn bolletjes haren die niet goed meer doorgekamd kunnen worden. De huid onder de klit kan wat geïrriteerd raken. Klitten kunnen overgaan in vervilten: een plakkaat haren dicht op de huid. Kort scheren is dan vaak nog de enige optie. Voor honden is zo'n viltplek een naar gevoel (de huid staat continu strak en kan gaan jeuken door verstikking), ze zijn vaak weer een stuk blijer als ze hun viltjasje uit hebben gedaan. Als u uw hond klitvrij houdt, ben ik sneller klaar en bespaart u in de kosten. Wees vooral bedacht op klitten en viltplekken onder het tuigje en de halsband, onder de oren, in de oksels en in de liezen.
Ontwollen
Bij ontwollen gebruik ik de was- en blaasmethode, waarbij de losse ondervacht met een krachtige föhn uit de vacht geblazen wordt. Na het ontwollen zal uw hond een tijdje minder verharen. Dat wordt een stuk minder stofzuigen voor u!
Nagels knippen
Het knippen van de nagels is inbegrepen bij de trimbeurt. Mocht het nodig zijn, kunt u hier tussendoor ook voor langskomen.
Ogen schoonmaken
Viezigheid rondom de oogjes maak ik schoon met een doekje. Klontjes knip ik voorzichtig weg.
Oren schoonmaken
Het is belangrijk om de oren goed schoon te houden om ontstekingen en nare luchtjes te voorkomen. Dat kan met een doekje met speciale oorreiniger. Sommige honden hebben zoveel haar in de oren, dat de gehoorgang bijna afgesloten wordt en het oorsmeer geen kant op kan. Vooral bij Doodels moet je hierop letten. Bij harige, vieze oren is het vaak beter ze een beetje uit te plukken. Ik kijk altijd per hond wat de beste oplossing is, bij de ene hond hoeven de oren nooit uitgeplukt te worden, een andere hond krijgt juist een ooronsteking als je niet uitplukt. Soms (zeker bij hardnekkige oorontstekingen) is het beter om de dierenarts mee te laten kijken.
Een complete trimbehandeling is inclusief wassen, föhnen, nagels knippen, oren verzorgen en een lekker geurtje. Uw hond staat in bad en op de trimtafel in de banden, zodat hij niet op de grond kan vallen, springen of glijden.

Losse wasbeurt

In de modder gespeeld of in een vieze sloot gesprongen en kan uw hond wel een sopje gebruiken? Maak een afspraak voor een wasbeurt! Uw hond is daarna weer schoon, droog en ruikt lekker fris. in bad

Hoe vaak moet mijn hond naar de trimsalon?

Plukvacht
O.a. Jack Russel, Border terriër, Cairn terriër, Schnauzer, ruwhaar teckel: elke 3-6 maanden.
Knip- en scheervacht
O.a. Labradoodle, Poedel, Boomer, waterhonden, Bison frisee: elke 1-4 maanden (afhankelijk van hoe vaak u zelf kunt borstelen en wat u een leuke lengte vindt).
Wol- en kamvacht
O.a. Golden retriever, Keeshond, Berner sennen: elke 1-6 maanden (afhankelijk van de dichtheid en lengte van de vacht en uw wensen).
Effileervacht

O.a. Spaniel, Setter, Cavelier king Charles: elke 2-4 maanden.

 

Als uw hond gecastreerd of gesteriliseerd is, wordt de vacht vaak wat voller en stugger. Het zou kunnen dat uw hond dan wat vaker naar de kapper moet. Ook tijdens de vachtwissel kan een extra bezoek helpen om niet in de knoop te raken en/of te vervilten. Als uw hond eenmaal viltplekken of veel klitten heeft, moeten we vaak naar een korter model dan u misschien bedacht had.

Alle honden kunnen naar de trimsalon. Als uw hond bijvoorbeeld heel erg verhaart, kan ik na het wassen met een speciale shampoo alle losse haren uit de vacht blazen. Er zijn ook honden die 2x per jaar voor een sopje langskomen, of waar alleen de nagels van geknipt hoeven te worden.


Puppy-wen-beurtje

Het is belangrijk dat uw pup al op jonge leeftijd een bezoekje brengt aan de trimsalon. Niet voor een uitgebreide behandeling, maar om lekker te snuffelen, te spelen, even op de trimtafel te staan en te wennen aan het geluid van de tondeuse en de föhn, in ruil voor lekkere koekjes. We maken er een feestje van voor een zo positief mogelijke ervaring met de hondenkapper. Als uw pup een beetje gewend is, kan ik als dit nodig is de oogjes vrijknippen, de voetjes knippen, de oortjes verzorgen, en/of de nageltjes knippen. Na een half uurtje haalt u uw pup weer op. Als u dit wilt, kan ik u tips geven voor de vachtverzorging. Het puppy-wen-beurtje is geschikt voor pups tot en met 16 weken en is gratis. puppy0wen-beurtje